Založ si blog

Dážďovka

Chlapci sa spolu hrávali na Bordého ulici. Keď boli pekné slnečné letné dni, zhotovili si kuše a strieľali s nimi. Napäto čakali, kedy zaprší. Z úkrytov potom budú vyliezať dážďovky a tie bývajú najlepšími terčami.

„Jožo, trafil si ju?“

„Priamo do obrúčky- to je ako do srdca.“ odpovedá rozjarene Mišovi kamarát… „Pozri, koľko odtiaľ tečie krvi!“

O dvadsaťpäť rokov leží Jožo v byte smutno sám. Miša už nestretáva. Hlavou mu víria toho dňa čudesné obrazy. Nedávno sa vrátil z Himalájí, ktoré ho prestúpili silným duchovnom. A síce i študoval princípy budhizmu, cíti sa ako odľud. Už je to cez dvadsať rokov… Prečo sa mi začali v mysli ukazovať tie dážďovky, čo sme do nich s Mišom strieľali? Jožo má po rokoch neznesiteľné výčitky svedomia. Síce je už dospelý muž, skúsenejší a samozrejme by nič podobné už nerobil, minulosť nevie oklamať.

Akoby z diaľky k nemu doliehal prísny hlas budhistického mnícha: „Tú smrť si budeš nosiť v srdci!“ Jožo zapotený, spomína si na slovo karma a špekuluje, či sa ho to tiež náhodou netýka. Potom prerečie cez zuby do ticha izby: „Nemal som ju zabíjať!“

Ďalšieho dňa vidí všade dážďovky, síce je slnečno. Nevyspal sa z toho. Obrúčkavce obývajú jeho myseľ. Z výčitiek vznikli vidiny, ktoré ho umárajú a on nesmelo pobehuje chorľavý po byte. Teraz sa mi to vracia. Ako si poradím? Kto mi pomôže?

Rozhodne sa podstúpiť cestu poznania, akúsi sútru. Videl to vo filme. To mu možno pomôže. A vyrazí na výstup. Dážďovky sú naozaj všade… A nedá mi to pokoja, nedá– defiluje si v mysli zdesene.

Kráča a dúfa, že mu niekto pomôže. Je mu naozaj zle. Samozrejme je smutný, že obrúčkavca v detstve zabil, no plakať nemôže. Nejde to. Pritom sa mu zdá, že to by potreboval. Cíti prvý krát pri chôdzi, že slzy by mu priniesli vykúpenie. No nemá sa s kým o tom porozprávať. Ľudia by ho mali najskôr za blázna.

Ide celý deň na ďaleký kopec. Neje, nepije, vidiny neustupujú… Akoby som nevedel precítiť tú malú smrť. Musím sa zbaviť žiadostivosti, to mi zmierni utrpenie– premýšľa nad Budhovou múdrosťou.

A potom podvečer, len kúsok od cieľa sa mu podlomia nohy a on padá na zem. Plače nad sebou, v bolestiach a strachu sa zvíja, vidí ranu dážďovky, z ktorej tečie krv. Musela to mať ťažké, chuderka, asi tak ťažké, ako ja teraz– prebehne mu mysľou. Možno ešte viac. Potom pozerá beznádejne k nebu a myslí si, že umiera. Opúšťa sa. V tom mu z kútika oka vypadne na líce slza za malú bojovníčku.

Jožo sa po hodine spánku vzchopí a dokončí výstup. Vidiny postupne miznú. Cíti sa oveľa lepšie. A i keď je smädný a hladný, vydrží aj cestu späť domov. Musel sa stať onou dážďovkou, precítiť ľútosť, aby sa srdce upokojilo. Musel nahliadnuť do očí smrti, aby mu bolo odpustené.

Dievčatko za plotom

08.05.2024

(Ku dňu vítazstva nad fašizmom) Dievčatko za plotom Pozemku bez brány Ako si sa dostalo Tam kde sejú vrany Smrť Nie je cesty von Chybuje východ Na nebi žiari spln A mne je clivo Pri myšlienke Že sa stratíš navždy Tvárou bez sĺz Len z výčitky vráska Hľadáš už aj kazateľa V tak mladom veku Obyčajný lúč svetla Snáď ti dá najesť A pohladí ťa po vlasoch Tu sa totiž [...]

Ovocie hnevu ma presvedčilo, že človek to len tak ľahko nevzdá

22.04.2024

(Obsahuje dej) Rodina Joadovcov žije kdesi v Amerike na vidieku. Prídu traktory a oberú ju pod záštitou banky o polia, úrodu i domy. Sú vyvlastnení a preto sa rozhodnú vycestovať do Kalifornie. Je to 2000 míľ na západ. Musia predať staré veci a kúpiť si nákladné auto na cestu. Cestuje ich vedno dvanásť. Syn Tom, ktorý práve prichádza z väzenia, Casy-ktorého stretne [...]

Pozor, žena na obzore!

17.04.2024

Pozor, žena na obzore! Trúchlivosť márnivosť na dlhých pekných nohách… Nie vždy je potrebnou často seba vyzdvihne! Skúsiť a či nie? Oddať sa zmyselným hrám? Oči mačky, necht ostrý všehochuť, nezáujem zato zrak bystrý jej pohľadu neunikne nič! Ochota byť, budovať ó, to áno! Aj przniť, prefíkane skúšať sa hrať. Som klbko? Som myš? Horkýže! S jemným [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Vladimír Garaj

Každá ruža má aj tŕne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 59940x
Priemerná čítanosť článkov: 1153x

Autor blogu