Založ si blog

Ovocie hnevu ma presvedčilo, že človek to len tak ľahko nevzdá

(Obsahuje dej)

Rodina Joadovcov žije kdesi v Amerike na vidieku. Prídu traktory a oberú ju pod záštitou banky o polia, úrodu i domy. Sú vyvlastnení a preto sa rozhodnú vycestovať do Kalifornie. Je to 2000 míľ na západ. Musia predať staré veci a kúpiť si nákladné auto na cestu.

Cestuje ich vedno dvanásť. Syn Tom, ktorý práve prichádza z väzenia, Casy-ktorého stretne cestou a bol bývalým kazateľom, matka, otec Tom Joad menovec, tehotná Ruža Sáronská so svojim mužským Conniem, dedko, babka a deti Ruth a Winfield, ďalej Tomov brat Noah a ešte ďalší brat Al.

Príbeh sa odvíja od tejto cesty za pomarančmi do nového domova- stretávanie ľudí po ceste, čerpacie stanice, oprava oje, prespávanie v stane, varenie na ohni. Aj keď majú dva súdky bravčoviny zo svíň, ktoré zabili pred odchodom z domova, postupne sa im jedlo míňa a dochádza im aj finančný rozpočet. Ten nebol príliš veľký. Počas cesty prežívajú hlavní hrdinovia rôzne situácie, posilňujú sa vzťahy, umiera dedko i babka so svojimi drobnými životmi, Ruža sa nechá maznať vystatovačnosťou Connieho, deti sa hrajú, sú odkrývané aj malé sny niektorých postáv.

Postupne cestou zisťujú, že nájsť prácu je v Kalifornii problém, pretože tam prichádza asi tristo tisíc ďalších vysťahovalcov. Miestni ich volajú Okiovia. Títo ľudia, tak ako aj Joadovci, žijú z ruky do úst, míňajú posledné úspory, stanujú na rôznych miestach neďaleko preslávenej cesty šesťdesiatšesť. Príbeh začne byť strhujúci, keď z rodiny niektorí ako Noah odchádzajú žiť na vlastnú päsť… keď nemajú kde spať, umyť sa… keď nemajú čo jesť a práca je len o zbere broskýň, čo veľmi nevynáša. Tom pri jednom stretnutí zabije počas chystajúceho sa protestu v tábore chlapa a musí sa skrývať. Al, ktorý je dobrý šofér a vyzná sa v autách, zas poškuľuje po dievkach. Dej je umne seknutý pred zimou, kedy nie sú možné zbery plodín a zarábanie na jedlo touto cestou.

„Tuším má len samé zuby múdrosti.“
„Vláda sa viac zaujíma o mŕtvych než o živých.“
„V dušiach ľudí ovocie tohto hnevu dužnatie, nalieva sa a oťažieva, aby čoskoro dalo úrodu.“

John (Ernest) Steinbeck – sociálny román z prostredia Ameriky. Životnú cestu mal autor zložitú, prežil rôzne zamestnania. Bol to skôr utiahnutý, skromný pozorovateľ. Opisuje hlavne ľudí z vidieka, nie z veľkomiest. Niektorí kritici radili román Ovocie hnevu (1939) za najlepší sociálny román 20.storočia. Motív zabitia, boj o existenciu, viera, súdržnosť rodiny i láska na pozadí materiálneho nedostatku. John ukazuje človeka biedy, statočného a pracovitého, nevzdávajúceho sa, čeliaceho novým dejinám.

V roku 1940 získava Steinbeck Pulitzerovu cenu za tento román. V diele odkazuje autor na Veľkú hospodársku krízu, ktorá začala obrovským prepadom akcií na americkej burze (1929) a trvala do polovice 30.rokov 20. storočia.

Pozor, žena na obzore!

17.04.2024

Pozor, žena na obzore! Trúchlivosť márnivosť na dlhých pekných nohách… Nie vždy je potrebnou často seba vyzdvihne! Skúsiť a či nie? Oddať sa zmyselným hrám? Oči mačky, necht ostrý všehochuť, nezáujem zato zrak bystrý jej pohľadu neunikne nič! Ochota byť, budovať ó, to áno! Aj przniť, prefíkane skúšať sa hrať. Som klbko? Som myš? Horkýže! S jemným [...]

Približuje Majster a Margaréta od Bulgakova povahu sna?

29.03.2024

(Obsahuje dej) Do Moskvy príde sám diabol menom Woland a začnú sa diať, inak bežným ľuďom, čudné veci. Najprv odtrhne hlavu istému Berliózovi električka, pričom Woland mu to predpovedá slovom. Básnik Ivan sa len prizerá, ako umiera jeho známy Berlióz. Následne ujde a behá len v spodkách po uliciach Moskvy, až sa dostane do psychiatrickej liečebne. Tam ho lieči profesor a [...]

Koh-I-Noor

21.03.2024

Keby bolo keby Znie novou básňou Napísať ti chcem láskou Opantaný A Koh-I-Noor ti venujem Premenený Na tuhu v týchto riadkoch Klzkú a vpíjavú Sťa pohľad tvoj Keď si češeš vlasy Narábajúc hrebeňom ako mečom Dosýta ma vypĺňaš Letmo srdečným celkom Ten najväčší diamant Vteká do duše ako malinovka Bublajúca láva Nerozbitný Predsa sa láme O tie pevné pery Keď [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

Vladimír Garaj

Každá ruža má aj tŕne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 51
Celková čítanosť: 59054x
Priemerná čítanosť článkov: 1158x

Autor blogu