Založ si blog

Morova Utopia vie aj v 21. storočí zaujať

Krátke dielo o ideálnom štáte. Z gréckeho významu slova sa dajú odvodiť dve paralely v názve – raj a nekrajina. Čitateľ a študent si môžu vybrať. Dielo je vyše 500 rokov staré. Autor žil v Anglicku po boku kráľa Henricha VIII., ktorý ho neskôr dal popraviť. V Anglicku boli vtedy citlivé reformačné prúdy a rojčenie proti Vatikánu a pápežovi- podobne ako v tých rokoch vedená Lutherova reformácia v Nemecku.

Dielo More napísal teda v roku 1516. Pojednáva tu o ideálnej spoločnosti, v ktorej nie je osobné vlastníctvo. Ľudia žijú v temer rovnakých mestách, krajinu spravuje senát. Živia sa poľnohospodárstvom, tkáčstvom, výrobou vlny či tesárstvom. Majú svoje náboženstvo, kde jestvuje jeden Boh-Otec. Tým, že všetko patrí štátu, mohlo by sa očakávať, že budú ľudia nespokojní bez vlastného majetku. A však opak je pravdou- autor zdôrazňuje epikurejsky radosť ľudu z uspokojovania vlastných potrieb. More premýšľal platonisticky (Ideálny štát) a stoicky. Antický dialóg je v diele zachytený v podobe rozhovoru so vzdelaným Rafaelom. Utopijci vedú aj vojny, no len ozaj v krajnom prípade. Jestvuje tu aj otroctvo, avšak nie sú tresty smrti a minimum uväzňovania. Pred zapečatením manželstva musí vidieť muž svoju nastávajúcu nahú, podobne aj ona svojho muža- zistia tak, či si vyhovujú aj napriek možným chybám krásy. 

„Kto často hádže kockami, má niekedy šťastný hod.“
„Odpovedz bláznovi podľa jeho bláznovstva.“
„Príroda nás nemôže súčasne nabádať byť k druhým dobrý a milý, a k sebe nemilosrdný a krutý.“

Mórova Utópia má svojský jazyk, číta sa plynule a jednoducho. Autor bol právnik. Téma utópie (je jej priekupník) sa nesie naprieč celými dejinami. Boli pokusy využiť ju aj v realite v architektúre či pri zriadení štátov. Thomas More je ako kresťanský humanista blahoslavený Vatikánom. Utopický socializmus bol myšlienkou, ktorá si našla miesto v Rusku popri marxizme.


Hodnotenie:9/10

Opatrných ženy nechcú

20.07.2024

(Myšlienky o dákom Borisovi, ktorého naplno ovládla feminofóbia) Boris sa po rokoch v osamotení pristihol, že sa stále obsedantne kontroluje. Nadôvažok, kontroluje všetkých a všetko naokolo. Dáva si pozor… Na silné slnečné lúče v lete a rakovinu kože… pády na zjazdovkách počas lyžovania v zime spojené s otrasmi mozgu… na bicykli jazdí zásadne s [...]

O žabách a neľuďoch

11.07.2024

„Je to idiot, dávno to vravím!“ rozčuľoval sa starý Hudson. „Nič celé dni nerobí, len sa hrá!“ „Nechaj ho… veď vidíš, že sa ťa bojí!“ odvetila mama dieťaťa Aaren. A skutočne. Ten dvanásťročný chlapec sa tisol matke pod sukňu, so sklonenou hlavou. Oči privreté, sípavo [...]

Píšem perom

07.07.2024

Píšem perom Raz daroval mi ho jeden muž Čelo mu žiarilo Každým dňom Srdce pokojne bilo Každým dňom Aj keď mal menej vlasov už Bol to dobrý muž Len osamelý cítil sa niekedy Tam v lesoch zajtrajška Pritom takých preplnených Kvetmi a vôňou sena (2008)

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Vladimír Garaj

Každá ruža má aj tŕne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 69893x
Priemerná čítanosť článkov: 1205x

Autor blogu