Tiene v raji sú autentickou Remarqueovou rozpravou nielen o emigrácií

New York je tým vysnívaným rajom, o ktorom Erich Maria Remarque polemizuje… Tieňmi autor asi myslí samotných emigrantov, ale aj určitú bezvýchodiskovosť, ktorú títo ľudia musia denne prežívať. Veľké jablko tu figuruje ako mesto, v ktorom sa stretávajú vysťahovalci, vyhnaní druhou svetovou vojnou. Jedným z nich je aj rodený Nemec, muž s prezývkou Ross, ktorý je hlavnou postavou príbehu.

Ross sa teda vysťahoval pred ukrutnosťou vojny do Ameriky. Cesta tam však nebola jednoduchá, musel sa istý čas skrývať v bruselskom múzeu, až neskôr sa mu podarilo prejsť cez Atlantický oceán. Postupne sa dozvedáme, že jeho vlastné meno je Róbert. Po príchode si musí predĺžiť legitimáciu, aby mohol ostať v Amerike. Právnik ho pritom ozdiera o veľa peňazí.

Po príchode za veľkú mláku žije Ross v hoteli, kde sú aj iní emigranti. Tieto tiene- ľudia z mäsa a kostí, sa akoby skrývali pred svetom. Iba po zašitých hoteloch lamentujú nad životom, žijúc stiesnene a v skromných podmienkach. Ross ako rodený Nemec je niekedy terčom výsmechu okolia, že je tiež „nacistickou zrúdou“. Zdá sa, že život medzi emigrantami je nekompromisný. S Natašou, jednou z posmievajúcich, však neskôr nadviaže pomer.

Hlavný hrdina načierno pracuje pre Silversa. Pomáha mu s predajom obrazov známych maliarov. Zídu sa mu pri tom skúsenosti ešte z bruselského múzea. Obchodník Silvers využíva, čo sa dá, aj vojnovú situáciu. Medlí si ruky na „časy po vojne“ a so svojím charakterom poctivého naozaj len predstiera.

Po istom období Ross odchádza na dva týždne z New Yorku do Hollywoodu. Okrem pracovných povinností sa ocitá opäť v pozícií, že musí vyjadriť striktne odmietavý postoj k nacistickej ideológií, pretože sa tu točí film o fašistoch.

Keď sa potom po dvoch týždňoch vráti späť do New Yorku, vysvitne, že Nataša si našla niekoho iného. Aj napriek tomu ešte spolu trávia čas. V závere sa rozchádzajú. Je po vojne, Ross sa vracia do Európy a hľadá svoje korene.

„Veľa sa dá zabudnúť, keď človeku ide o holý život.“
„Ľútosť rozožiera dušu väčšmi než kyselina.“
„Staroba nikomu nepridá. Preto treba mať podľa možnosti viac než len krásu.“
„Náš vzťah je ešte veľmi blízky nenávisti.“
„Keď niekto žije ako ja, zavše ho pochytí smútok.“
„Tak poď a povedz mi, že ma navždy miluješ a že nikdy neostarneme.“
„Vieš až priveľa! To škodí láske.“
„Keď si tu, nepotrebujem nikoho iného. Keď odídeš, budem sama, a kto už vydrží byť sám?“
„Náš vzťah sa za posledné týždne stal abstraktným a zdanlivým.“
„Spomienky netreba vláčiť so sebou. Sú ťažkým bremenom, ak človek nie je taký starý, že sú tým jediným, čo mu zostalo.“

Knižka je písaná z pohľadu Ich erzähler, teda očami hlavnej postavy. Z toho pramení typická výraznosť, asi aj lepšie vcítenie sa s hlavnou postavou. Niektoré Remarqueove výpočty z koncentračného tábora sú tu hrozivé!

Všeobecne by sa dalo povedať, že dielo zachytáva citlivým okom emigračné problémy počas obdobia vojny. Ross je tu postavou, ktorá zásadne odmieta hroznú nacistickú ideológiu, čo ho aj vedie k samotnej migrácií. No tiež sa po vojne v závere vracia ku svojím koreňom a teda možno stále verí v „zdravé“ Nemecko, aj v nájdenie svojej pravej nemeckej identity, nepoznačenej nacizmom. Problematickým ostáva opovrhovanie zo strany iných emigrantov v cudzom svete. Celý dej je pretkaný určitou nutnosťou vymyslieť plán, no hlavne prežiť. Čitateľovi sa môže naskytnúť otázka, či sa Rossovi podarí vystúpiť aj zo svojho vlastného tieňa.

Hodnotenie:9/10

V tieni starého sporu

06.10.2024

Moja duša Utrápená a sama sedí na stoličke Nezbedná V tieni starého sporu O dedičnosť tvoju Našu A premýšľa Ako som ťa prehral v kartách Ako som to dočerta dokázal Stratiť lásku života svoju

Fialová hora

29.09.2024

Starký sedel doma za stolom a čítal noviny. Cez oči mal prehodené okuliare, z ktorých sa ku krku ťahala dlhá šnúrka. Čítal čosi o časoch dnešných, i ho to trošku zamrzelo. Začal mať spomínavú, nostalgickú náladu. Vtom pribehne jeho vnuk, malý Filipko do kuchyne so slzami v očiach: „Au, to hrozne štípe!“ „Čo si robil, chlapec môj?“ [...]

Zbohom, majlejdy, čús!

22.09.2024

Neuteč mi ďaleko do snov A uprac od bytu kľúč Nocou ovláda nás nov Na vankúši ostal rúž Za poľom zorným stojí iný muž Veď to len skús len skús Reťaze prznia ideály Tak teda zbohom, majlejdy, čús!

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.

Alfréd Ulita

Každá ruža má aj tŕne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 84336x
Priemerná čítanosť článkov: 1278x

Autor blogu