Založ si blog

Zamyslenie o živote z pera medveďa, ktorý vie, kde je med

(Turistické myšlienky, jún 2024)

Ľudia vymysleli pomenovanie medveď, lebo medvede vedia, kde je med. Ktosi ešte k tomu pridal príbeh… Slovo medveď vzniklo údajne z ľudského lamentovania: „Čo je to za zviera?“ Povedal jeden človek, keď kohosi z nás medveďov uvidel v lese. Druhý mu odpovedal: „Veď meeed!“ A mávol rukou. Ten prvý o tom potom premýšľal… zapotil sa, nevedel prísť na riešenie… až sa mu pošmykli myšlienky a uznal: „Veďmed sa dosť ťažko vyslovuje, no slovo medveď by bolo lepšie na pomenovanie toho zvera… takáto slovná kľučka!“ Tak vzniklo slovenské pomenovanie medveď.

Takto to mne, medveďovi Emilovi, vysvetlil môj starký, tiež medveď. O latinskom teda odbornom pomenovaní ursus veľa neviem, no počul som iných ľudí hovoriť o ursofóbií-strachu z medveďov.

K tomu sa rád vyjadrím. Myslím si, že ľudia dobre robia, že sa boja medveďov. Je to ozaj múdre! Sme totiž veľkí, silní, máme starosť o svoje mláďatá a máme veľkú tlamu a pazúre. Každý tvor, ktorý sa nám pletie do cesty, zvykne nás prekvapiť. Od malej včely(veď meeed) až po človeka-každý tvor má svoje miesto v prírode. Je to vlastne prirodzenosť, keď tak rozmýšľam. Ľudia nás ale postupne vyháňajú z nášho prirodzeného prostredia. My sa ďalej rozmnožujeme, je nás viac, obývame lesy, no aj ľudia chcú navštevovať lesy vo väčšej miere ako kedysi. Teraz sa tlačia aj tam, kam ich nikto nevolal. A zdá sa, že to bude ešte horšie. Ako sa má teda cítiť taký medveď? A to nie je jadro celého problému!

Jediné, čo mu ostáva, je varovať ľudí svojím hundraním. Teším sa, že je zakázané do nás strieľať a tak nás regulovať. No časom dôjde asi aj k tomu. Budeme sa báť každého poľovníckeho výstrelu, každého poľovníka. A tam, kde sa vo veľkom zomiera, tam nie je radosti.

My by sme aj nenapádali ľudí, nesťahovali ovce, neprehŕňali sa v odpadkoch, nebehali po cestách dedín, no čosi nás k tomu ženie. Vezmite si také lesné čučoriedky. Máme ich radi, no aj ľudia ich obľubujú. Vzniká tu stret záujmov, konflikt. Alebo lahodné brusnice…. mmmm alebo lesný med. Kdeže len je ten med?

Sme šelmy no aj ľudia sú šelmy. Ja osobne sa človeka bojím, no sú aj medvede, ktoré sa neboja. Človek je v potravinovej pyramíde na prvom mieste. Ako som spomínal… je to len otázka času, kedy nás budú chcieť ľudia vyhnať z lesov, kedy nás budú chcieť zabiť… a čo potom bude?

Keby boli medveďe trošku múdrejšie, volali by sa radšej ľudveď. „Čo je to za zvera?“ „Veď ľúúd!“ „Teda ľudveď je to monštrum, čo pozná ľudí, vie kde žijú a vie ako ich zalomázgať!“

Poviem vám pravdu…. my medvede niekedy filozofujeme nad nezmyslami, sme v myšlienkach zabiehaví, túlame sa k obydliam, hundreme, útočíme na ovce, naháňame turistov. No zo všetkého najradšej máme med, lebo predsa vieme, kde je med. Cítime ho nosom! Ľudia chovajú včely, stáčajú med, majú veľa sladkostí. Neexistuje domácnosť bez medu. Ľudia majú všade med a čudujú sa, že sa k nim tak často približujeme.

Čisté vzťahy a blaženosť sú ústrednými motívmi diela Na ceste

26.06.2024

(Obsahuje dej) Sal, teda samotný autor, potĺka sa spolu s priateľom Deanom Moriartym po Severnej Amerike a Mexiku. Oslavujú blaženosť, čo je akýmsi nepísaným mottom celej generácie beat. Postavili sa skostnateným princípom spoločnosti hlásiac, že svet potrebuje „čisté vzťahy“. Ich cesta je plná stretnutí s obyvateľmi vtedajšej Ameriky. Je prekvapivá, plná [...]

Prepracovaný Stoneov Grécky poklad je malou oslavou veľkého archeológa

13.06.2024

(Obsahuje dej) Príbeh o živote a diele archeológa Heinricha Schliemanna a jeho manželky Sofie je aj príbehom o objavení Tróje a Mykénskych hrobov. Heinrich vyrastá bez mamy. V detstve sa k nemu dostane knižka o Tróji, síce nemá riadne vzdelanie a pracuje v obchode, už vtedy sa rozhodne nájsť toto mesto. Zoznámi sa s Homérom a jeho Iliadou a Odysseiou. Z Homéra čerpá celý [...]

Dievčatko za plotom

08.05.2024

(Ku dňu vítazstva nad fašizmom) Dievčatko za plotom Pozemku bez brány Ako si sa dostalo Tam kde sejú vrany Smrť Nie je cesty von Chybuje východ Na nebi žiari spln A mne je clivo Pri myšlienke Že sa stratíš navždy Tvárou bez sĺz Len z výčitky vráska Hľadáš už aj kazateľa V tak mladom veku Obyčajný lúč svetla Snáď ti dá najesť A pohladí ťa po vlasoch Tu sa totiž [...]

ústavný súd

Ústavný súd zrušil len malú časť zmien v trestnom práve. Verdikt padol po vyše štyroch mesiacoch

03.07.2024 18:18

Pozastavené časti sa týkajú znižovania trestných sadzieb a skracovania premlčacích lehôt za niektoré trestné činy.

Jennie Carignanová

Kanadskú armádu po prvý raz povedie žena. Trudeau vyzdvihol jej kvality a vodcovstvo

03.07.2024 16:53

Pôsobila ako veliteľka vojenskej misie v Afganistane, Bosne a Hercegovine, Iraku a Sýrii.

seniorka, podvod

Slovensko zaplavili podvodné telefonáty v mene polície. Čo robiť v prípade prijatia hovoru?

03.07.2024 16:16

Prezrite si konkrétne telefónne čísla podvodníkov.

Forró, Pellegrini

Forró ako Pellegriniho poradca? Prezident neplánuje mať v tíme aktívnych politikov, reaguje palác

03.07.2024 15:43

Debaty o poradcovi medzi prezidentom a Forróm potvrdila jeho strana.

Vladimír Garaj

Každá ruža má aj tŕne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 65309x
Priemerná čítanosť článkov: 1187x

Autor blogu