Založ si blog

Prepracovaný Stoneov Grécky poklad je malou oslavou veľkého archeológa

(Obsahuje dej)

Príbeh o živote a diele archeológa Heinricha Schliemanna a jeho manželky Sofie je aj príbehom o objavení Tróje a Mykénskych hrobov. Heinrich vyrastá bez mamy. V detstve sa k nemu dostane knižka o Tróji, síce nemá riadne vzdelanie a pracuje v obchode, už vtedy sa rozhodne nájsť toto mesto. Zoznámi sa s Homérom a jeho Iliadou a Odysseiou. Z Homéra čerpá celý život. Stretne sa na popud biskupa s gréckou ženou Sofiou a dajú sa dokopy. Ich manželstvo je sprostredkované. Je o tridsať rokov mladšia, pekná, tiež má rada grécku kultúru. Heinrich o nej hovorí ako o svojom „gréckom poklade“. Predtým má prvú manželku Jekaterinu z Ruska, s ktorou sa rozídu. Sofia mu splodí dve deti: Andromachu a Agamemnóna. 

Príbeh je pretkaný objavovaním Tróje, Priamovho pokladu či kráľovskej hrobky v Mykénach, ako aj konfliktami s vedcami či novinovou kritikou. Heinrich je prchký a zapálený pre vec. Je archeológom z vášne, je milionár, k čomu dôjde vlastným úsilím. Prenajíma byty v Paríži, má akcie v Amerike či v Rusku. Sofia si zakladá na gréckych mravoch a svojej rodine-otcovi, matke a súrodencoch. V deji sú spomínané časté cesty manželov po svete, spory o Priamov poklad, múzeá, sťahovanie rodiny na pozadí veľkých Heinrichových príjmov. Do vykopávok investuje tento muž veľa času a aj finančných prostriedkov. Nakoniec ochorie na obe uši a v Taliansku umiera. Sofia je z toho zdrvená. Heinrich Schliemann má postavenú kryptu na Aténskom cintoríne. Objavil veľký zlatý poklad ako v Tróji, tak aj v Mykénach. Kopal aj na iných miestach. Sofia ho vždy sprevádzala.

„Sám si vravel, že človek, ktorý zaplatí odborníkovi za radu a potom sa jej nedrží, je blázon.“
„Nesmie zostať osamelý bez svojich kníh, ktoré by sa mu prihovárali.“
„Osamotená žena, pomyslela si, je najúbohejšie stvorenie na svete.“

 
Autor je jeden z mála, ktorý písal životopisné príbehy o slávnych osobnostiach takto prepracovane. Aj kniha Smäd po živote je dobrá. Bol to Američan. Vedno napísal pätnásť kníh. Nakoľko sa mi spočiatku javilo spracovanie hodne naivné, prikláňam sa k hodnoteniu 7/10. No preklad je dobrý. Kniha prehĺbila moje poznatky z archeológie, myslím, že stojí za prečítanie. Je dosť objemná. V závere som mal celkom ucelený obraz doby, teda z obdobia 1860-90. Aj keď si myslím, že tento obraz je skreslený-trošku mi vadilo, že sa prežitok starých čias miestami prelieval s našimi časmi-hlavne čo sa vyjadrovania týka. Možno to ale bol len môj dojem. Na druhej strane, veľmi hodnotné sú podľa mňa v diele opisy stravovania v tých časoch, teda hlavne grécka kuchyňa. Miestami sa mi zbiehali slinky.

Dievčatko za plotom

08.05.2024

(Ku dňu vítazstva nad fašizmom) Dievčatko za plotom Pozemku bez brány Ako si sa dostalo Tam kde sejú vrany Smrť Nie je cesty von Chybuje východ Na nebi žiari spln A mne je clivo Pri myšlienke Že sa stratíš navždy Tvárou bez sĺz Len z výčitky vráska Hľadáš už aj kazateľa V tak mladom veku Obyčajný lúč svetla Snáď ti dá najesť A pohladí ťa po vlasoch Tu sa totiž [...]

Ovocie hnevu ma presvedčilo, že človek to len tak ľahko nevzdá

22.04.2024

(Obsahuje dej) Rodina Joadovcov žije kdesi v Amerike na vidieku. Prídu traktory a oberú ju pod záštitou banky o polia, úrodu i domy. Sú vyvlastnení a preto sa rozhodnú vycestovať do Kalifornie. Je to 2000 míľ na západ. Musia predať staré veci a kúpiť si nákladné auto na cestu. Cestuje ich vedno dvanásť. Syn Tom, ktorý práve prichádza z väzenia, Casy-ktorého stretne [...]

Pozor, žena na obzore!

17.04.2024

Pozor, žena na obzore! Trúchlivosť márnivosť na dlhých pekných nohách… Nie vždy je potrebnou často seba vyzdvihne! Skúsiť a či nie? Oddať sa zmyselným hrám? Oči mačky, necht ostrý všehochuť, nezáujem zato zrak bystrý jej pohľadu neunikne nič! Ochota byť, budovať ó, to áno! Aj przniť, prefíkane skúšať sa hrať. Som klbko? Som myš? Horkýže! S jemným [...]

Martina Holečková

Poslanci na návrh nitrianskeho župana Becíka odvolali podpredsedníčku kraja Holečkovú

24.06.2024 13:23

Holečkovú na post nominoval Demokratický poslanecký klub. Viacerí jeho členovia tvrdia, že v prípade jej odvolania má ísť o revanš.

ŠÚKL / Štátny ústav pre kontrolu liečiv /

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku na liečbu problémov s prištítnymi žľazami

24.06.2024 12:53

Ide o šaržu s exspiráciou v júli v roku 2025.

LGBTI / Dúhová vlajka /

Prieskum: Polovica slovenskej populácie nesúhlasí s rovnakými právami pre LGBTQI+ páry

24.06.2024 12:35

Slovensko je krajinou s najmenšou mierou tolerancie a prijatia ľudí z LGBTQI+ komunity, čo dokazujú aj dáta z Eurobarometra.

Gröhling

SaS odmieta rušenie jedného volebného obvodu, zmenu považuje za účelovú

24.06.2024 12:22

Strana argumentuje prepadom veľkého počtu hlasov a ich nerovnosťou.

Vladimír Garaj

Každá ruža má aj tŕne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 63348x
Priemerná čítanosť článkov: 1195x

Autor blogu