Ovocie hnevu ma presvedčilo, že človek to len tak ľahko nevzdá

22. apríla 2024, Vladimír Garaj, Prečítané knihy

(Obsahuje dej)

Rodina Joadovcov žije kdesi v Amerike na vidieku. Prídu traktory a oberú ju pod záštitou banky o polia, úrodu i domy. Sú vyvlastnení a preto sa rozhodnú vycestovať do Kalifornie. Je to 2000 míľ na západ. Musia predať staré veci a kúpiť si nákladné auto na cestu.

Cestuje ich vedno dvanásť. Syn Tom, ktorý práve prichádza z väzenia, Casy-ktorého stretne cestou a bol bývalým kazateľom, matka, otec Tom Joad menovec, tehotná Ruža Sáronská so svojim mužským Conniem, dedko, babka a deti Ruth a Winfield, ďalej Tomov brat Noah a ešte ďalší brat Al.

Príbeh sa odvíja od tejto cesty za pomarančmi do nového domova- stretávanie ľudí po ceste, čerpacie stanice, oprava oje, prespávanie v stane, varenie na ohni. Aj keď majú dva súdky bravčoviny zo svíň, ktoré zabili pred odchodom z domova, postupne sa im jedlo míňa a dochádza im aj finančný rozpočet. Ten nebol príliš veľký. Počas cesty prežívajú hlavní hrdinovia rôzne situácie, posilňujú sa vzťahy, umiera dedko i babka so svojimi drobnými životmi, Ruža sa nechá maznať vystatovačnosťou Connieho, deti sa hrajú, sú odkrývané aj malé sny niektorých postáv.

Postupne cestou zisťujú, že nájsť prácu je v Kalifornii problém, pretože tam prichádza asi tristo tisíc ďalších vysťahovalcov. Miestni ich volajú Okiovia. Títo ľudia, tak ako aj Joadovci, žijú z ruky do úst, míňajú posledné úspory, stanujú na rôznych miestach neďaleko preslávenej cesty šesťdesiatšesť. Príbeh začne byť strhujúci, keď z rodiny niektorí ako Noah odchádzajú žiť na vlastnú päsť… keď nemajú kde spať, umyť sa… keď nemajú čo jesť a práca je len o zbere broskýň, čo veľmi nevynáša. Tom pri jednom stretnutí zabije počas chystajúceho sa protestu v tábore chlapa a musí sa skrývať. Al, ktorý je dobrý šofér a vyzná sa v autách, zas poškuľuje po dievkach. Dej je umne seknutý pred zimou, kedy nie sú možné zbery plodín a zarábanie na jedlo touto cestou.

„Tuším má len samé zuby múdrosti.“
„Vláda sa viac zaujíma o mŕtvych než o živých.“
„V dušiach ľudí ovocie tohto hnevu dužnatie, nalieva sa a oťažieva, aby čoskoro dalo úrodu.“

John (Ernest) Steinbeck – sociálny román z prostredia Ameriky. Životnú cestu mal autor zložitú, prežil rôzne zamestnania. Bol to skôr utiahnutý, skromný pozorovateľ. Opisuje hlavne ľudí z vidieka, nie z veľkomiest. Niektorí kritici radili román Ovocie hnevu (1939) za najlepší sociálny román 20.storočia. Motív zabitia, boj o existenciu, viera, súdržnosť rodiny i láska na pozadí materiálneho nedostatku. John ukazuje človeka biedy, statočného a pracovitého, nevzdávajúceho sa, čeliaceho novým dejinám.

V roku 1940 získava Steinbeck Pulitzerovu cenu za tento román. V diele odkazuje autor na Veľkú hospodársku krízu, ktorá začala obrovským prepadom akcií na americkej burze (1929) a trvala do polovice 30.rokov 20. storočia.